Wat Zijn De Beste Mountainbike Fietscomputers van 2021?
13 mei 2021 
in Top 5
21 min. leestijd

Wat Zijn De Beste Mountainbike Fietscomputers van 2021?

Als je meer uit je mountainbike ritten wilt halen, dan is een goede MTB fietscomputer een ware must have. Met een prima fietscomputer kun je niet alleen meer uit je ritten halen, maar je kunt er ook nog eens beter door gaan rijden, door bijvoorbeeld het analyseren van je ritten. Flinke voordelen dus! Maar hoe weet je nu wat een goede fietscomputer is voor de mountainbike? En welke voor jou doeleinden het beste zijn? Die vragen heb ik mijzelf ook meerdere keren gesteld en er is hierover nogal wat informatie te vinden op het internet. Maar welke site is nu betrouwbaar?

Om erachter te komen wat de beste mountainbike fietscomputers van 2021 zijn, heb ik urenlang onderzoek gedaan naar verschillende reviews van beschikbare fietscomputers. Deze enorme bak aan informatie heb ik geprobeerd zo goed mogelijk samen te vatten in een top 5. Deze top 5 is opgesteld zodanig dat er voor iedereen wel een geschikte fietscomputer is aangegeven. Zo heb je bijvoorbeeld mensen die liever een uitgebreide navigatie willen hebben, maar anderen geven hier juist weer wat minder om.

Ik hoop dat je door het lezen van dit blog gemakkelijk in een oogopslag de juiste keuze kunt maken voor de beste MTB fietscomputer.

Een MTB fietscomputer met of zonder GPS?

Je kent ze misschien wel, de fietscomputers zonder GPS, waarbij je met draadjes moet werken die over je voorvork naar je stuur heen lopen. Niet echt een plaatje en de werking ervan is ook een beetje achterhaald. Het instellen ervan is vaak ook al een hele klus. Er zijn tegenwoordig ook al fietscomputers met GPS die in een lage prijsklasse zitten. Wil je liever niet al te veel geld uitgeven aan een fietscomputer, dan kun je dus ook al bij de GPS fietscomputers terecht.

Een fietscomputer met GPS bied je daarnaast ook veel meer voordelen. Zo heb je:

  Automatische detectie van je snelheid en afstand, zonder dat je dit apart moet instellen met een wielsensor bijvoorbeeld.

  Automatische connectiemogelijkheden met je mobiel en dus ook met je favoriete fietsapp.

  Te gebruiken op verschillende mountainbikes of bijvoorbeeld ook op je racefiets.

In deze blog behandelen we daarom alleen de 5 beste fietscomputers met GPS van 2021.

Waar wil je de fietscomputer voor gebruiken?

Een belangrijke vraag die je jezelf eerst moet stellen is ”Waar wil je de fietscomputer voor gebruiken?” Een fietscomputer heeft namelijk vele mogelijkheden, maar wil jij ook wel echt vele mogelijkheden?. Het zou namelijk zonde zijn dat je geen gebruik maakt van deze mogelijkheden, maar je er wel voor betaald hebt. Maar aan de andere kant is het ook jammer dat, als je net een nieuwe fietscomputer hebt gekocht, je erachter komt dat net die ene functie die je graag zou willen gebruiken niet op je fietscomputer zit. Daarom is het goed om je eerst deze belangrijke vraag te stellen. Hoe meer duidelijkheid je hier vooraf over hebt, des te beter je een keuze kunt maken en je dus ook meer plezier zult behalen uit je mountainbike ritten!

Om te bepalen welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn, licht ik je in onderstaande alinea’s de verschillende mogelijkheden op de fietscomputers toe. Zo kun je zelf bepalen wat voor jou belangrijk is en of je deze functies/eigenschappen wel of niet nodig hebt.

Wat zijn belangrijke eigenschappen/functies van een MTB fietscomputer?

Snelheid en afgelegde kilometers

Een vanzelfsprekende functionaliteit op je fietscomputer is de snelheid die je rijdt, de gemiddelde- en maximale snelheid en het aantal kilometers wat je aflegt. Deze functies zitten gelukkig op iedere fietscomputer en hier kan daarom geen verschil in zitten tussen de verschillende modellen.

Navigatie

De navigatie kan een belangrijke functie zijn op de fietscomputer van je mountainbike. Je kunt namelijk gemakkelijk verdwalen in de bossen en het is daarom wel erg makkelijk als je een fietscomputer hebt die je weer terug thuis of naar de auto leid. Nu is het gelukkig wel zo dat tegenwoordig de mountainbike ritten duidelijk zijn aangegeven met pijlborden. Verdwalen is daarom bijna niet meer mogelijk, maar als je zelf op avontuur uit wilt kan de navigatie weer wel juist belangrijk zijn. Als je bijvoorbeeld wel even genoeg gehad hebt van de plaatselijke rondjes en je nieuwe natuur wilt ontdekken.

Net als bij een telefoon zit er ook bij fietscomputers duidelijk verschil in de schermgrootte en de leesbaarheid van de verschillende fietscomputers. Ben je van plan om veel van je navigatie gebruik te maken, dan is een scherm wat duidelijk leesbaar is wel zo handig. Niets is namelijk zo irritant dan dat je telkens terug moet draaien, omdat je de navigatie niet goed hebt kunnen lezen op je scherm en daardoor verkeerd bent gereden. Een gemakkelijke functie hierbij is de Trackback functie. Deze functie toont, nadat je van je route bent afgeweken, de weg terug naar je oorspronkelijke route. Deze functie heeft echter niet iedere fietscomputer.

Routes upload je gemakkelijk op je fietscomputer door middel van GPX bestanden te uploaden op je fietscomputer. Op het internet zijn er vele routes te vinden, maar je kunt er ook zelf een laten maken door bijvoorbeeld Strava of je fietscomputer zelf. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van de Suprise Me functie op je fietscomputer. Je geeft hierbij bijvoorbeeld het gewenst aantal kilometers aan of een bestemming waar je graag naartoe wilt en de fietscomputer maakt hier automatisch een mooie route voor aan.

Accuduur

De accuduur van je fietscomputer is, mede ook voor de navigatie, erg belangrijk. Je wilt natuurlijk wel dat je fietscomputer het de gehele rit volhoudt. Een fietscomputer die lange tijd meegaat is daarom erg van belang. Maar rijd je over het algemeen niet langer dan 1 á 2 uur? Dan is de accuduur weer minder van belang. Vele fietscomputers voor het mountainbiken houden het namelijk al snel 2 uur vol. Ben je van plan om langere mountainbike ritten te gaan rijden, kijk dan eerst even goed hoelang de fietscomputer die je wilt gaan kopen het vol houdt.

Waterdichtheid

Ik zeg wel vaker ”Wie mountainbike zegt, zegt modder”. De kans dat er daarom modder of water op je fietscomputer komt is hierdoor erg groot. Het is daarom wel belangrijk dat je fietscomputer waterbestendig is. Je wilt natuurlijk wel dat je fietscomputer het tijdens de rit, maar ook bij het afspuiten van je mountainbike nog gewoon blijft doen. Gelukkig ligt ook de prioriteit van de waterdichtheid, bij de makers van de fietscomputers, hoog en is iedere fietscomputer uit deze top 5 uitermate waterdicht.

Schermgrootte

De schermgrootte hebben wel al even kort bij de Navigatie behandeld, maar de schermgrootte is niet alleen belangrijk voor de navigatie. Wil je bijvoorbeeld tijdens de rit zien hoelaat het is of hoeveel kilometer je al hebt afgelegd is het wel zo fijn dat je dit ook duidelijk in een oogopslag kunt zien. Of je liever een groter of juist een kleiner scherm wil kun je denk ik zelf heel goed bepalen. Je weet namelijk vast wel wat je voor jezelf fijn vind, want de kans is groot dat je geregeld met een mobiele telefoon in je handen loopt.

Schermverlichting

Niet alleen de schermgrootte kan de leesbaarheid bevorderen, maar ook de schermverlichting en kleuren van het scherm zelf. Het is bij het mountainbiken niet zo dat je bij fel zonlicht, net als bij je mobiel bijvoorbeeld, even snel in de schaduw op je scherm kunt kijken. Je wilt daarom een scherm dat goed leesbaar is bij een felle zon, maar ook bij bewolking. Een scherm dat zich gemakkelijk aan iedere omstandigheid aanpast is daarom een erg belangrijke eigenschap van je fietscomputer.

Stevigheid

Niet geheel onbelangrijk is de stevigheid van de fietscomputer. Je mountainbike en daarbij dus ook je fietscomputer krijgen tijdens het rijden nogal wat klappen te voorduren. Wel zo gemakkelijk dat je fietscomputer hier ook tegen kan. Gelukkig zijn de meeste fietscomputers hier tegenwoordig wel voor gemaakt en heb je je hier dus geen zorgen meer om te maken.

Connectiemogelijkheden

Veel fietscomputers kunnen tegenwoordig connecten met je smartphone met behulp van Bluetooth. Zo krijg je tijdens het mountainbike de berichten, maar ook de inkomende telefoontjes binnen, zoals je die ook op je telefoon te zien krijgt. Je kunt zo zelf bepalen of je even je ritje onderbreekt om te reageren, of dat je gewoon lekker blijft doorknallen. Bijkomend voordeel van Bluetooth is dat je je mountainbikerit zonder vervelende snoertjes rechtstreeks kunt uploaden naar je telefoon of computer.

Naast Bluetooth zit er op de meeste fietscomputers ook ANT+. Deze draadloze technologie maakt het mogelijk om verschillende apparaten met elkaar te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan onderstaande sensoren. Het maakt hierbij niet uit van welk merk de fietscomputer of sensor is. Zodra het ANT+ heeft kun je het gewoon met elkaar koppelen.

Als je net over die ene mountainbike route heen gevlamd bent, wil je dit natuurlijk wel kunnen laten zien aan anderen. Denk bijvoorbeeld aan het uploaden van je activiteit op Strava, maar ook aan de mogelijkheden om te connecten met anderen sensoren. Zo kun je bijvoorbeeld je Strava activiteit nog veelzijdiger maken met een:

  • Cadanssensor

Zo kun je precies zien hoeveel omwentelingen je maakt per minuut. Hierdoor kun je nog meer uit je mountainbike rit halen, door deze gegevens goed te analyseren en verbeteren. Ben je echter meer een recreatieve mountainbiker, dan is een cadanssensor weer minder van belang. Het is denk ik voor iedereen wel duidelijk dat je moet trappen om vooruit te komen 😉 En hoe harder, hoe sneller je bent. Echter zitten hier nog veel meer mogelijkheden achter die je met behulp van een cadanssensor kunt verbeteren.

  • Hartslagmeter

De hartslagmeter meet je hartslag gedurende de activiteit en kun je eventueel koppelen aan je fietscomputer. Zo kun je niet alleen zien in welke hartslagzone je zit tijdens het rijden, maar zie je ook hoeveel calorieën je verbrand tijdens het mountainbiken. Wel zo motiverend als je bijvoorbeeld bezig bent met afvallen.

  • Vermogensmeter

Een vermogensmeter is ook weer wat meer voor de fanatieke mountainbiker die erop gericht is om zichzelf te verbeteren. Zo kun je met een vermogensmeter precies zien hoeveel wattage je trapt. Een vermogensmeter zegt je vaak meer over je conditie dan bijvoorbeeld je gemiddelde snelheid of gemiddelde hartslag. Het is daarom niet voor niks dat vele profs met een vermogensmeter rijden. Ben je echter een recreatieve mountainbiker, dan is een vermogensmeter weer ietwat overdreven misschien. Je kunt namelijk ook makkelijk zonder.

  • Snelheidssensor

Dan misschien wel een van de belangrijkste sensoren. De snelheidssensor. Deze sensor houd je snelheid bij tijdens het mountainbiken en geeft deze door aan je fietscomputer of andere trainingsapp. Naast de snelheid houdt de snelheidssensor ook de afgelegde kilometers bij. Deze sensor kun je draadloos installeren op je mountainbike. Veelal wordt de sensor gemonteerd op de naaf van de wielen.

Echter is het wel zo dat de fietscomputers van tegenwoordig steeds betere GPS functies krijgen. Zo kan de GPS ook al vrij nauwkeurig je snelheid en afgelegde kilometers weergeven en is een aparte snelheidssensor daarom vaak overbodig.

Interessante functies op een fietscomputer

Naast bovenstaande functies, heb je op een aantal fietscomputers ook nog verschillende andere leuke en soms veilige functies. Zo heb je bijvoorbeeld:

  • De GroupTrack-functie

Deze functie laat de real time locatie zien van je vrienden. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat als een vriend gaat mountainbiken, je daar een melding van krijgt. Zo kun je nog snel even aanpikken om gezellig samen een rondje te rijden. 😉

  • Interval

Naast je wattage en hartslag kun je ook vooraf instellen wanneer je een interval wilt inplannen tijdens je rit. Zo laat de fietscomputer verschillende blokjes zien, zodat je precies kunt zien wanneer je even gas moet geven en wanneer je weer tot rust kunt komen.

  • Varia Rearview Radar

De Varia Rearview Radar waarschuwt je voor achterliggende voertuigen die je komen naderen. Hij kan voertuigen tot ongeveer 140 meter afstand inzien en kan daarbij de snelheid van het voertuig berekenen en geeft je daarbij gelijk een bijpassend dreigingsniveau. Daarnaast gaat het achterlicht van de Varia Rearview Radar knipperen zodra het voertuig je nadert. Deze functie kan je daarom een extra veilig gevoel geven op de fiets!

  • Trainingsschema op je fietscomputer

Wil je wat gerichter trainen, dan hebben verschillende fietscomputers ook de mogelijkheid om je trainingsdoeleinden te laten zien tijdens het mountainbiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je hartslag of welk wattage je trapt. Deze gegevens kunnen op het scherm getoond worden, maar een aantal Wahoo fietscomputers laten dit ook al zien met LED lampjes. Zo kun je de gewenste informatie nog sneller inzien.

  • Ongevallendetectie

Een aantal nieuwere fietscomputers hebben tegenwoordig ook de mogelijkheid om automatisch je locatie te versturen naar een ingestelde noodcontactpersoon, zodra je een ongeval hebt. Valt het wel mee met de pijn en kun je gewoon door? Dan heb je 30 seconden om op te staan en ervoor te kiezen om geen bericht te versturen. Het automatische bericht wordt namelijk na 30 seconden verstuurd.

  • Hoogtemeting

Een aantal fietscomputers voor de mountainbike hebben ook een hoogtemeter ingebouwd. Deze hoogtemeter laat je zien op welke hoogte je zit, maar ook hoeveel hoogtemeters je al hebt gehad. Een hoogtemeter kan daarom een leuke toevoeging zijn aan je fietscomputer.

  • Strava live segmenten

Voor de echte Strava liefhebbers laten een aantal fietscomputers ook Strava live segmenten zien tijdens het mountainbiken. Zo kun je tijdens het mountainbiken zien wanneer het segment start, wat je eerdere tijden op dit segment waren en wat de huidige KOM is. Zo kun je gelijk inzien of je nog een tandje bij moet zetten om de KOM te behalen.

#1 De beste allround fietscomputer voor de MTB met GPS

Dan zijn we nu aangekomen bij de top 5 beste mountainbike fietscomputers met GPS van 2021. We trappen gelijk af met de beste allround fietscomputer voor op de mountainbike:

1) Garmin Edge 1030€499,95

Stipt op 1 staat bij mij de Garmin Edge 1030. Deze prachtige fietscomputer met een strak design is een ware topper, die ook nog eens een zeer lange batterijduur heeft. Hij kan namelijk wel tot 20 uur meegaan voordat deze weer aan de lader moet. Een geschikte fietscomputer voor lange ritten dus! Daarnaast is de Garmin Edge 1030 voorzien van de meeste nieuwe technische snufjes. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid op Popularity Routing in te stellen. De Garmin bepaald dan zelf een route op basis van populaire routes in de buurt. Verder is eigenlijk iedere functie wel mogelijk op deze mooie fietscomputer.

Met het 3,5” touchscreen heb je een duidelijk scherm waar je goed en overzichtelijk alle functies kunt bekijken. De navigatie wordt op het kleurenscherm goed weergegeven en laat je indien gewenst Live Strava Segmenten zien. Ik durf gerust te zeggen dat de 1030 de beste navigatiemogelijkheden heeft van de gehele Garmin serie. De fietscomputer heeft zelf al de gehele kaart van Europa gedownload, zodat je alleen duidelijk kunt zien waar je bent of waar je naartoe wilt. Heb je liever dat de route gesproken wordt? Dan kan dat ook, er zit namelijk een mogelijkheid op de Garmin dat de routeaanwijzingen gesproken worden.

Ga je graag de uitdaging aan met je vrienden? Dan kan dat gemakkelijk met de GroupTrack functie. Je kunt ervoor kiezen om meldingen te versturen zodra jijzelf een rondje gaat mountainbiken. Ook krijg je te zien wanneer juist een van je vrienden een rondje gaat doen. Zo kun je nog snel even aanpikken om gezellig een rondje samen te rijden. Ook kun je met de LiveTrack de locaties van je vrienden continu inzien.

Qua veiligheid zit je met de Garmin Edge 1030 ook zeer zeker goed. Deze fietscomputer beschikt namelijk over een ongevallendetectie. Ben je gevallen? Dan herkend de Garmin dit automatisch. De vooraf ingestelde contactpersoon krijg dan na 30 seconden automatisch een bericht met hierbij je locatie aangegeven. Valt het allemaal wel mee met de schade en pijn? Dan heb je 30 seconden de tijd om het bericht te annuleren. Naast de ongevallendetectie koppel je ook gemakkelijk de Varia functies van Garmin, zoals bijvoorbeeld de Varia fietsradar. Deze radar waarschuwt je voor achteropkomend verkeer, en kan dit verkeer tot wel 140 meter achter je herkennen. Op je fietscomputer krijg je hierna te zien met wat voor snelheid het voertuig je nadert en wat het gevarenrisico hiervan is. Zodra het voertuig je nadert gaat automatisch de Varia fietsradar feller branden. Zo waarschuwt het gelijk het achteropkomend voertuig. De Varia fietsradar kan daarom een veilige toevoeging zijn aan je Garmin Edge 1030.

Doordat je de fietscomputer gemakkelijk met je smartphone kunt koppelen, kun je ervoor kiezen om alle inkomende berichten en belletjes weer te geven op het scherm. Met automatisch ingestelde berichten, zoals bijvoorbeeld ”Ik ben aan het mountainbiken, bel je zo terug”, reageer je vliegensvlug op inkomende berichten.

De Garmin Edge 1030 is zowel geschikt voor je mountainbike als racefiets.

Inmiddels is de Garmin Edge 1030 plus uitgekomen. Een betere variant van de gewone 1030, maar zoals je wellicht ook al dacht is deze weer net wat duurder. Gelukkig kun je met de Garmin Edge 1030 ook nog meer dan prima uit de voeten en staat deze dan ook nog gewoon bij mij op nummer 1.

Garmin Edge 1030 - draadloze fietscomputer met navigatieGarmin Edge 1030 - fietscomputer voor mtb

 

 

Voordelen van de Garmin Edge 1030:

✔  Waterdichte behuizing

✔  Heeft vele connectiemogelijkheden met je mobielen telefoon en verschillende sensoren

✔  Super strak design met een groot en duidelijk kleurenscherm

✔  Batterijduur van 20 uur

✔  Een super duidelijk en handig navigatiesysteem

✔  Dankzij de koppel mogelijkheden met Varia creëer je een veilig gevoel op de mountainbike

✔  Zowel ANT+, Bluetooth als Wifi verbinding

 

Nadelen van de Garmin Edge 1030:

   De prijs is ietwat aan de hoge kant misschien, maar daarentegen heb je bij de Garmin Edge 1030 ook echt waar voor je geld!

   Het grote scherm moet je maar net fijn vinden. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur.

 

Specificaties van de Garmin Edge 1030: 

Accuduur: 20 uur

Waterbestendig: Ja, IPx7

Afmetingen (hoogte x breedte x dikte): 11,4 x 5,8 x 1,9cm

Kleurenscherm: Ja inclusief een omgevingslichtsensor

Hoogtemeter: Ja, barometrisch

Interface: ANT+, Bluetooth en WiFi

Te koppelen met: Cadanssensor, hartslagsensor, vermogensmeter & snelheidssensor

Functies: GroupTrack, Varia Rearview Radar, Ongevallendetectie, Strava live segmenten, trainingsschema’s & Popularity routing

Gewicht: 123 gram

Helemaal verkocht voor de Garmin Edge 1030? Je besteld hem eenvoudig > hier

# 2 De best betaalbare fietscomputer met navigatiemogelijkheid

2) Mio Cyclo Discover Plus€349,-

Dan op nummer twee een fietscomputer van Mio, de Cyclo Discover Plus. Een iets goedkopere fietscomputer dan de Garmin Edge 1030 maar desondanks nog gewoon een prima fietscomputer. Zo heeft de Mio fietscomputer ook een Surprise Me-functie. Deze functie bepaalt zelf op basis van de ingevoerde afstand of tijd een mooie route voor je. Met de Turn-by-turn navigatie kun je daarna weer gemakkelijk deze route volgen.

Naast de Surprise Me-functie kun je ook gemakkelijk zelf een route bepalen met de NeverMiss-functie. Met behulp van het online platform MioShare kun je zelf bestemmingen invoeren, waarbij een mooie route wordt uitgestippeld. Zo voer je bijvoorbeeld je favoriete fietscafé(s) in en wordt je bij het benaderen van deze fietscafés eraan herinnerd dat je er bijna bent, zodat je optimaal kunt genieten van je biertje 😉 Je hebt in MioShare ook een duidelijk overzicht van je routes en mountainbike geschiedenis.

Verder kun je met de twee routebouwers Komoot en RouteYou direct gegevens synchroniseren met de Mio Cyclo Discover Plus, zodat je niet eerst handmatig GPX-bestanden hoeft te downloaden en uploaden.

Met het 4″ kleurenscherm kun je bij felle zon of bewolking nog gemakkelijk het scherm blijven lezen. Door het wat grotere scherm is het ook voor een ieder gebruiksvriendelijk, maar daarentegen brengt het ook wat gewicht met zich mee. Het is maar net wat je fijn vind.

Door de connectie met Bluetooth en WiFi koppel je heel eenvoudig je mobiele telefoon aan de fietscomputer. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je inkomende berichten of belletjes te laten zien op de Mio Cyclo Discover Plus.

Helaas is het niet mogelijk om verschillende sensoren te koppelen aan deze fietscomputer, zoals bijvoorbeeld een cadanssensor.

Mio fietscomputer

 

Specificaties van de Mio Cyclo Discover Plus:

Accuduur: 15 uur

Waterbestendig: Ja, IPx7

Afmetingen (hoogte x breedte x dikte): 

Kleurenscherm: Ja

Hoogtemeter: Ja, barometrisch

Interface: Bluetooth en WiFi

Te koppelen met: Geen sensoren.

Functies: Never Miss, Suprise Me, Smartphone meldingen, MioShare

Gewicht: 177 gram

 

Voordelen van de Mio Cyclo Discover Plus: 

✔  Waterdichte behuizing

✔  Een super gaaf en gemakkelijk te bedienen 4″ kleurenscherm

✔  Gemakkelijk te bedienen via de Mio Share omgeving

✔  Gemakkelijk ritten uploaden via je mobiele telefoon

 

Nadelen van de Mio Cyclo Discover Plus: 

   Het is niet mogelijk om verschillende sensoren te koppelen aan de fietscomputer

   Kan als een groot en zware fietscomputer worden ervaren

Wil je een prima fietcomputer die gemakkelijk te bedienen is met uitgebreide navigatiemogelijkheden? Bekijk de Mio Cyclo Discover plus dan > hier

 

#3 De best betaalbare fietscomputer voor mountainbikers die van alle gemakken is voorzien

3) Garmin Edge 130 Plus€199,95

Op nummer drie staat weer een fietscomputer van Garmin, de Edge 130 Plus. Een echte fietscomputer voor de mountainbiker die de meeste functies wilt gebruiken, maar hier niet al teveel geld aan wilt uitgeven. Deze fietscomputer heeft een compact 1,8″ display, maar is toch van alle gemakken voorzien.

Zo heb je bijvoorbeeld speciaal voor de mountainbikers de MTB Dynamics. Deze functie laat je zien hoeveel jumps je hebt gemaakt, hoe hoog je hierbij gekomen bent en hoelang je in de lucht bent blijven hangen. Toch wel gaaf om achteraf te kunnen inzien, zodat je nog een beetje over je jumps kunt opscheppen 😜

Qua navigatie is de Garmin Edge 130 Plus wel aanzienlijk minder dan de 1030, maar geeft het alsnog met de kruimelspoor-navigatie prima de route aan. Er wordt bij het navigeren geen kleurenmap aangegeven, maar pijlen die duidelijk de te volgen route aangeven. Echt de basisfuncties die je nodig hebt dus, zonder al te veel extra functies. Zo heeft deze fietscomputer bijvoorbeeld ook geen touchscreen, maar knoppen aan de zij- en onderkant waarmee je de fietscomputer kunt voorzien.

Ben je een echte klimgeit? Dan zal je vast en zeker blij worden van de ClimbPro functie. Deze functie laat namelijk tijdens het rijden zien of er klimmetjes aankomen en wat je hiervoor te wachten staat. Zo laat het bijvoorbeeld de hoogtemeters zien, maar ook hoelang de klim nog duurt. Ook gemakkelijk voor de niet-klimmers. Zo kun je namelijk gemakkelijk zien wanneer je weer even kunt uitrusten in de afdaling 😉

Je verbind de fietscomputer gemakkelijk met de Garmin Connect App of een andere trainingsapp. Zo kun je altijd je trainingen inzien met de daarbij horende gegevens. Hierdoor kun je na je training inzien waar er verbeteringen liggen in je prestaties, zodat je daar bij de volgende ronde aan kunt gaan werken. Het koppelen van je mobiele telefoon aan de fietscomputer is ook een zo gepiept. Zo kun je er daarom ook bij de Garmin Edge 130 Plus voor kiezen om je smartphonemeldingen weer te geven tijdens het rijden en synchroniseer je eenvoudig je routes naar de fietscomputer.

Aan veiligheid is ook zeker gedacht. Zo koppel je net als bij de Garmin Edge 1030 gemakkelijk de Varia functies van Garmin. Zo krijg je bijvoorbeeld automatisch meldingen op je scherm te zien van achteropkomend verkeer en gaat zodra het voertuig je nadert het Varia achterlicht feller branden. Ook stel je gemakkelijk noodcontactpersonen in, zodat zij een melding krijgen bij een ongeval.

Beste fietscomputer 2021Garmin fietscomputer

 

Specificaties van de Garmin Edge 130 Plus: 

Accuduur: 12 uur

Waterbestendig: Ja, IPx7

Afmetingen (hoogte x breedte x dikte): 6,3 x 4,1 x 1,6cm

Kleurenscherm: Nee

Hoogtemeter: Ja, barometrisch

Interface: ANT+ en Bluetooth

Te koppelen met: Cadanssensor, hartslagsensor, vermogensmeter & snelheidssensor

Functies: V02 max, MTB Dynamica, Garmin Connect, ClimbPro, Varia Rearview Radar, Ongevallendetectie & trainingsschema’s

Gewicht: 33 gram

 

Voordelen van de Garmin Edge 130 Plus: 

✔  Waterdichte behuizing

✔  Een echte fietscomputer voor de mountainbikers, dankzij de ClimbPro en MTB Dynamics functies

✔  Een compact en zeer lichte fietscomputer

✔  Dankzij de koppel mogelijkheden met Varia creëer je een veilig gevoel op de mountainbike

✔  Heeft vele connectiemogelijkheden met je mobielen telefoon en verschillende sensoren

 

Nadelen van de Garmin Edge 130 Plus: 

   Navigeren is niet zijn sterkste punt

   Geen uitgebreid kleurenscherm met touch functies

Heb je liever een compacte fietscomputer, maar die wel van alle gemakken is voorzien? Bekijk deze mooie deal van de Garmin Edge 130 Plus dan > hier

 

#4 De beste aerodynamische fietscomputer voor een betaalbare prijs

4) Wahoo Elemnt Bolt Stealth€239,-

Op nummer 4 een fietscomputer van Wahoo, de Elemnt Bolt Stealth. Deze aerodynamische fietscomputer is net als de Garmin Edge 130 Plus een compacte fietscomputer, maar die nog wel van de meeste gemakken is voorzien. Deze fietscomputer is ontwikkeld in samenwerking met verschillende profs en dankzij de metingen in de windtunnel is deze fietscomputer uitermate aerodynamisch. Zowel de fietscomputer zelf, als de meegeleverde stuurhouder. Niet voor niets dat deze fietscomputer gewild is bij de renners van BORA- Hansgrohe.

De Wahoo Elemnt Bolt Stealth koppel je gemakkelijk aan verschillende sensoren, zoals een hartslagmeter of cadanssensor dankzij de Bluetooth, ANT+ en WiFi verbinding. Maar ook verbind je gemakkelijk met je smartphone. Via de Wahoo Elemnt app stel je alle gegevens in die je tijdens het rijden graag wilt zien. Tijdens het mountainbiken kun je er dan nog voor kiezen om in- of uit te zoomen op de gegevensvelden met één druk op de knop.

Dankzij de Wahoo Elemnt App ga je goed voorbereid op pad. Zo kun je via de app een gewenste route uploaden naar je fietscomputer en is het daarom niet meer nodig om speciaal de fietscomputer met een snoertje aan je laptop te verbinden om een GPX bestand te uploaden. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een route samen te stellen. De routes worden tijdens het mountainbiken via de turn-by-turn navigatie aangegeven. Een simpele, maar duidelijke manier van navigatie. Rijd je verkeerd? Dan zal je zelf even terug moeten keren naar je route. De navigatie kan namelijk niet zelf automatisch een aangepaste route berekenen.

Met de Wahoo Elemnt Bolt Stealth kun je ook de uitdaging weer aangaan met je vrienden. Zo kun je via de Live tracking de live locaties zien van je vrienden, maar ook hoe hard jijzelf of je vriend of vriendin fietst. Wil je de snelste zijn op de Strava segmenten? Dan helpen de notificaties van Strava hieraan mee. Bij het benaderen van een segment krijg je namelijk een melding te zien, zodat je weer wanneer je tot het gaatje moet gaan.

Handig op de Wahoo Elemnt Bolt Stealth zijn de LED lampjes bovenin. Deze geven bijvoorbeeld aan in welke hartslagzone je rijd. Zo kun je binnen de gewenste hartslagzone rijden en zie je in een oogopslag of je nog goed zit. Prima fietscomputer om jezelf te verbeteren via trainingsdoeleinden. Daarnaast kunnen de LED lampjes ook smartphone meldingen aangeven of routemeldingen.

Opvallend aan deze fietscomputer is dat je ook de Varia Radar producten van Garmin kunt koppelen. Zo kun je er dus voor kiezen om met een veilig gevoel op pad te gaan.

Wahoo Elemnt Bolt Stealth review

 

Specificaties van de Wahoo Elemnt Bolt Stealth: 

Accuduur: 15 uur

Waterbestendig: Ja, IPx7

Afmetingen (hoogte x breedte x dikte): 7,46 x 4,73 x 2,21cm

Kleurenscherm: Nee

Hoogtemeter: Ja, barometrisch

Interface: ANT+, Bluetooth en WiFi

Te koppelen met: Cadanssensor, hartslagsensor, vermogensmeter & snelheidssensor

Functies: Live tracking, Take me Anywhere, Strava live segmenten, trainingsschema’s

Gewicht: 62 gram

 

Voordelen van de Wahoo Elemnt Bolt Stealth: 

✔  Waterdichte behuizing

✔  Gemakkelijk te bedienen via je smartphone

✔  Stijlvol compact design

✔  Gemakkelijk te koppelen aan verschillende sensoren

✔  Zowel ANT+, Bluetooth als Wifi verbinding

✔  Prima te gebruiken voor trainingsdoeleinden

 

Nadelen van de Wahoo Elemnt Bolt Stealth: 

   Navigeren is niet zijn sterkste punt, kan helaas ook geen herberekening maken van de route

   Geen uitgebreid kleurenscherm met touch functies

Geintresseerd in de Wahoo Elemnt Bolt Stealth? Je koopt hem eenvoudig > hier

 

#5 De best betaalbare draadloze fietscomputer

5) Sigma BC 16.16 STS€59,95 €52,95 | De beste fietscomputer voor beginners

Dan zijn we nu aangekomen bij de laatste van de top 5 beste mountainbike fietscomputers van 2021. De Sigma BC 16.16 STS is dé fietscomputer voor beginners of voor mountainbikers die niet al te veel extra functies op hun fietscomputer willen hebben. Deze Sigma is namelijk niet heel uitgebreid, maar beschikt nog wel over de meeste functies die je zou willen hebben.

Zo beschikt deze fietscomputer bijvoorbeeld over ETA. Dat wil zeggen dat de fietscomputer de verwachte aankomsttijd, de nog resterende afstand en de benodigde rijtijd aangeeft. Deze gegevens bepaald de fietscomputer automatisch op basis van een eerder aangegeven route.

Met de meegeleverde STS snelheidszender worden gemakkelijk je snelheid en afgelegde afstand draadloos doorgegeven aan je fietscomputer. Je brengt deze sensor gemakkelijk aan op je voorvork met de meegeleverde bevestigingsmiddelen. Wil je naast de snelheidssensor ook nog een cadanssensor monteren? Dan kan dat ook. Je kunt namelijk ook een cadanssensor bestellen bij dit model.

Ook is het mogelijk om de Sigma BC 16.16 STS te gebruiken voor twee mountainbikes, of bijvoorbeeld een mountainbike en racefiets. De fietscomputer herkend dan automatisch op welke mountainbike je de fietscomputer hebt zitten. Je kunt hierbij ook eventueel nog twee verschillende wielmaten instellen.

Via de Sigma Link app stel je alles gemakkelijk in vanaf je telefoon. Zo stel je bijvoorbeeld de gewenste gegevens die je op je scherm wilt zien in via de app, maar kun je ook je trainingen van de afgelopen tijd bekijken.

Deze Sigma is de ideale fietscomputer als je niet al teveel geld aan je fietscomputer wilt uitgeven, maar dan ook weer niet met van die irritante draadjes over je stuur wilt rijden. Mijn inziens is dit de best goedkope fietscomputer die draadloos is.

Sigma BC 16.16 STS

 

Voordelen van de Sigma BC 16.16 STS:

✔  Strak design

✔  Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding

✔  Dé draadloze fietscomputer voor een zeer lage prijs

✔  Waterdichte behuizing

✔  Duidelijk leesbaar scherm met achtergrondverlichting

 

Nadelen van de Sigma BC 16.16 STS:

   Geen uitgebreid kleurenscherm met touch functies

   Het is niet mogelijk om een hartslagsensor en vermogensmeter te koppelen

   Je kunt de fietscomputer niet telkens opladen, omdat er geen oplaadmogelijkheid op zit

   Navigeren is niet mogelijk

 

Specificaties van de Sigma BC 16.16 STS:

Batterijduur: 100 uur

Waterbestendig: Ja, IPx8

Afmetingen (hoogte x breedte x dikte): 4,9 x 4,1 x 1,2cm

Kleurenscherm: Nee

Hoogtemeter: Nee

Interface: NFC

Te koppelen met: Cadanssensor & snelheidssensor

Functies: Brandstofbesparing, ETA

Gewicht: 22 gram

Wil je gaan genieten van de Sigma BC 16.16 STS? Je besteld hem eenvoudig > hier

Over de schrijver
Reactie plaatsen